KENEN HELSINKI? -PANEELIKESKUSTELU

Kenelle Helsinkiä rakennetaan? Kuunnellaanko kaupunkilaisia päätöksenteossa?

Järjestimme torstaina 18.2. ajankohtaisen kuntavaalipaneelin, joka käynnisti ainakin kuntavaaleihin asti kestävän kansalais- ja päättäjäkeskustelun Helsingin kaupunkisuunnittelun arvoista, periaatteista ja tulevaisuudesta. Paneelikeskustelun teemoina olivat kaupunkitilan vaikutus mielenterveyteen, Helsinki kansainvälisessä metropolikilpailussa sekä kaupunkilaisten osallisuus poliittisessa päätöksenteossa. Paneelikeskustelu oli osa Lapinlahden 180-vuotisjuhlavuotta, ja sen tarkoitus oli toimia Helsingin kaupunkisuunnittelua ja sen ydinperiaatteita käsittelevänä keskustelunavauksena. Kutsummekin kaikki mukaan keskusteluun!

Keskusteluun osallistuivat paikan päällä Helsingin kaupunginvaltuuston neljän suurimman valtuustoryhmän eli kokoomuksen, vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton edustajat, jotka esittelemme alla. Kuulimme myös jokaista teemaa käsittelevät asiantuntijoiden alustukset.

Paneelikeskustelun moderaattorina toimi Yleisradion toimittaja ja tuottaja Jussi-Pekka Rantanen.

Paneelin asiantuntijapuheenvuorot:

Sirpa Pietikäinen

Kuva Sirpa Pietikäisestä

Sirpa Pietikäinen alusti Kenen Helsinki? -kuntavaalipaneelin ”mielenterveys ja hyvinvointia tukeva kaupunkitila” -teeman. Europarlamentaarikko (2008-) Pietikäinen on aiemmin ollut kansanedustajana ja ympäristöministerinä. Euroopan parlamentissa hän toimii mm. ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnassa, jonka vastuulle kuuluvat terveysasiat. Pietikäinen on ollut paremman hoidon ja potilaiden oikeuksien aktiivinen puolestapuhuja jo vuosien ajan. Hän toimii Mieli Suomen Mielenterveys ry:n puheenjohtajana.

Mari Vaattovaara

Kuva Mari Vaattovaarasta

Mari Vaattovaara alusti Kenen Helsinki? -kuntavaalipaneelin ”metropolien kansainvälinen kilpailu” -teeman. Vaattovaara on kaupunkimaantieteen professori ja Kaupunkitutkimusinstituutti Urbarian johtaja. Päätöikseen hän on viimeisten vuosien ajan yrittänyt nostattaa kiinnostusta kaupunkikysymyksiin ja tarjota vastauksia ongelmiin rakentamalla uuden maisteriohjelman Urban Studies and Planning (USP) Aalto Yliopiston ja Helsingin Yliopiston väliin näiden yhteiseksi ohjelmaksi. ”Kansalliset kaupunkikysymykset eivät ratkea kuin eri näkökulmia kokoon keräämällä ja keskustelemalla.”

Anna-Maria Isola

Kuva Anna-Maria Isolasta

Anna-Maria Isola alusti Kenen Helsinki? -kuntavaalipaneelin ”osallisuus ja kaupunkidemokratia” -teeman. Isola johtaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkimusryhmää, joka tutkii osallisuuden kokemusta hyvinvoinnin tekijänä ja kehittää arviointimalleja osallisuutta edistäville toimenpiteille. Isola tutkii myös ylisukupolvista osallisuutta ja osattomuutta Turun yliopistossa sosiaalityön oppiaineessa. 

Paneelikeskustelijat:

Risto Rautava (kok.)

Kuva Risto Rautavasta

Risto Rautava on kuudennen kauden valtuutettu. Koulutukseltaan hän on upseeri. Puolustusvoimien palveluksen jälkeen hän aloitti toiminnan asiantuntijayrittäjänä. Rautavan keskeisemmät luottamustehtävät kaupunginvaltuutetun lisäksi ovat:

  • Helsingin seudun liikenteen hallituksen puheenjohtaja,
  • kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja,
  • rakennukset ja yleiset alueet -jaoston varapuheenjohtaja ja
  • saattohoitoa antavaa Terhokotia ylläpitävän Terhosäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Rautavan toiminnassa seuraavat ajatukset ovat hänen ohjenuoranaan:

  • inhimilliset ratkaisut ovat kestäviä ratkaisuja,
  • turvallisuus kasvattaa luottamusta tulevaan,
  • kumppanuuksilla hyvää kaupunkia,
  • fiksu talous on ympäristön paras kaveri,
  • kävelykeskusta ja autoilu eivät ole vastakohtia.

Tuomas Rantanen (vihr.)

Kuva Tuomas Rantasesta

Olen viidennen kauden vihreä valtuutettu Itä-Helsingistä. Työkseni kustannan Voima-lehteä ja teen kulttuurijuttuja. Kunnallispolitiikkaan päädyin VR:n makasiineja puolustaneen kansalaisliikkeen myötä. Kaupunkipolitiikassa olen ollut erityisen vahvasti mukana kaupunkisuunnittelun ja kulttuurin ja niitä leikkaavien asioiden äärellä. Kaupungin käytännön ongelmia mielenterveyden hoitamisen saralla tunnen myös monien tuttujen tilannetta läheltä seuranneena.

Pilvi Torsti (sd.)

Valtiotieteen tohtori & dosentti, kaupunginvaltuutettu (sd.) ja yrittäjä (HEI Schools -startupin perustaja). Ensimmäinen työura yliopisto-opettajana ja tutkijana, nyt valtiosihteerinä liikenne- ja viestintäministeriössä, sitä ennen kansanedustaja. Futismamma, talvipyöräilijä, koripalloilija ja innokas hiihtäjä. Luonteeltani aktivisti. Toimintaa koulutuksen ja rauhan kysymyksissä Suomessa ja maailmalla.

Mia Haglund (vas.)

Kuva Mia Haglundista

Mia Haglund on Sörnäisissä asuva helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen ja vasemmiston valtuustoryhmän varapuheenjohtaja. Työkseen Mia hoitaa pohjoismaista yhteistyötä Pohjoismaiden vihreän vasemmiston pääsihteerinä. Mia Haglund on myös tunnettu yhteiskuntaa, feminismiä ja kulttuuria luokkanäkökulmasta käsittelevän Omaa luokkaa -podcastin toisena äänenä.

2 kommenttia artikkeliin “KENEN HELSINKI? -PANEELIKESKUSTELU

  1. HOI! Miksi tilaisuudessa on vain tiettyjen puolueiden, päättäjien harvoja edustajia? Missä ovat Lapinlahden puolustajat, jotka keräsivät yli 5500 nimeä taannoin adressiin ja edustavat todellista Helsingin asukkaiden ääntä? Asukkaiden Helsinki -lista pitää kutsua seuraaviin tilaisuuksiin, siis keskustelu II ja III´iin, joiden järjestäminen netissä on elintärkeää Lapinlahden tulevaisuuden kannalta. Ei anneta ääntä ja tilaa vain puoluesidonnaisille, kiitos. Kansalaiset ovat enemmistö ja demokratia etenee heitä kuulemalla. Terveisin Marjut (Maiju) Tawast. kansalaisaktivisti, sitoutumaton ja tarvittaessa tulisielu

    1. Hei Maiju!

      Olisimme järjestäneet mielellämme suuremmankin paneelin, mutta koska halusimme rajallisilla resursseillamme mahdollistaa aidon dialogin koronaturvallisesti, päädyimme Helsingin neljän suurimman valtuustoryhmän edustajiin. Tarjoamme kuitenkin hyvän ja näkyvän kommentointimahdollisuuden muillekin poliittisille ryhmille ja olemme teidänkin listallenne lähettäneet kutsun Kenen Helsinki? -verkkokeskusteluun. Paneelikeskustelu toimi siis lähtölaukauksena kaupunkisuunnitteluaiheiselle kansalais-ja päättäjäkeskustelulle, joka jatkuu toivottavasti ainakin kuntavaaleihin asti – tervetuloa mukaan!

      Ystävällisin terveisin,

      Ville Pellinen Lapinlahti-yhteisön puolesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun