Lapinlahti voi olla voiman paikka

Lapinlahti on turvan ja voiman paikka.

Lapinlahti on voiman paikka. Siinä yhdistyvät ainutlaatuinen rauha, vieläpä lähellä kantakaupungin sykettä, meren läheisyys ja historialliset kulttuurin kerrostumat.

Selvitimme alkuvuodesta 2020, juuri ennen korona-ajan alkua, Suomen Kaupunkitutkimuksen Seurassa kyselyn avulla, mitkä paikat ovat vastaajien voiman paikkoja ja miksi. Kuka tahansa sai vastata kyselyyn ja kertoa itselle tärkeästä paikasta omin sanoin. Valtaosassa vastauksista nostettiin esiin luonto ja usein vielä veden läheisyys. Urbaaneiksi miellettyjä paikkoja oli huomattavasti vähemmän, ja kiinnostavaa oli, että yli 100 vastauksen joukossa ei ollut yhtä ainutta katua. Sen sijaan moni vastaaja nosti esiin lähiluonnon merkityksen ja mahdollisuuden rauhoittua. Vastaaja, joka täsmällisesti nimesi omaksi voiman paikakseen Lapinlahden, kuvasi paikkaa seuraavasti:

Parhaat yhteiset hetket niin perheen kuin ystävien kanssa erityisesti kesällä, mutta myös ympäri vuoden. Kun ahdistaa, kävely kauniissa Lapinlahdessa on aina hyvä vaihtoehto.

Vastauksessa kiteytyy läheisten kanssa jaettujen hetkien merkitys sekä paikan kyky antaa turvaa ja helpottaa pahaa oloa. Kenties jälkimmäiseen linkittyy sekin, että Lapinlahdessa voi tuntea yhteyttä kaikkien niiden kanssa, jotka jo 1800-luvulta alkaen ovat saaneet sieltä apua, hoitoa ja lohtua.

Korona-aika on entisestään korostanut lähiluonnon merkitystä. Poikkeusoloissa on ollut mittaamattoman arvokasta, että on päässyt kävelylle lähimetsiin ja -puistoihin. Parhaimmillaan paikka on muistuttanut myös historian ja kulttuuriperinnön kerrostumista ja tuonut kokemuksen yhteisöllisyyden voimasta.

Paraikaa kaupunginhallituksen asettama työryhmä on viimeistelemässä selvitystään Lapinlahden tulevaisuudesta. Toivon hyviä päätöksiä! Puistoalue on syytä säilyttää avoimena kaupunkilaisille ja muille kävijöille, eikä sitä pidä kaventaa uusin rakennuksin. Vanha sairaalarakennus kaipaa peruskorjausta. Helsingin kaupunki ei rakennuksen omistajana kuitenkaan pysty tällaista korjausta maksamaan. Selvitystyöryhmältä voinemme odottaa myös toimivaa ehdotusta rahoitusmalliksi.

Lisäksi on tärkeää, että mielenterveystyö alueella saa jatkua. Pro Lapinlahti tekee tätä työtä asiantuntevasti ja paneutuneesti. On arvokasta, että apua kaipaava saa tukea ja voimaa paitsi osaavasta mielenterveystyöstä myös koko Lapinlahden alueesta puistoineen, merenrantoineen sekä historiallisine ja kauniine rakennuksineen.

Lapinlahden alue on avoin ja helposti lähestyttävä, ja se tarjoaa kävijälleen toisinaan tukea ja lohtua, toisinaan iloa ja inspiraatiota. Lapinlahdessa on tilaa myös kansalaisjärjestöjen toiminnalle ja monimuotoisille palveluille. Tulevaisuuden Lapinlahti kutsuu oleilemaan, osallistumaan, innostumaan, rauhoittumaan. Lapinlahti on myös kohtaamisten paikka. Kohtaamme siellä historiallisia kerrostumia, yhteisiä ja henkilökohtaisia muistoja, vanhoja ja uusia tuttuja ja ennen kaikkea yhteisyyttä. Lapinlahti on voiman paikka tulevinakin vuosikymmeninä.

Terhi Ainiala on Suomen Kaupunkitutkimuksen Seuran varapuheenjohtaja (http://www.kaupunkitutkimuksenseura.fi/info) sekä Helsingin Vihreiden kuntavaaliehdokas

Siirry sivun alkuun